уторак, 10. фебруар 2015.

Dekupaž 5

Još par stvari koje biste bacili, ali možete ih srediti i iskoristiti ih za nešto drugo :)

 Ovi veliki, glomazni predmeti su zapravo one kutije za kafu. I poslužiće za držanje bojica :)
 A ove male, najverovatnije za sitan nakit.

Nije bitno kako izgleda, samo da je vama lepo, da se uklopi u vaš ambijent i pre svega da vam lepo služi. Nadam se da će vam se neke ideje javiti :)

I ujedno da dodam, pošto sam imala to pitanje, a ne sećam se da li sam pisala.

Boju za beton, akrilni lak (postoje razne vrste, mat, sjajni i polumat, možda postoji i još neki da se pojavio u međuvremenu, ali to uzimate ovisno od toga šta želite i kako želite da vaš predmet izgleda, da ima sjajnnu završnicu ili mat završnicu) ili lepak za drvo (koji vam može poslužiti i kao dodatak prilikom pravljenja grunta ili grunda, i kao završni sloj).
Što se cena tiče, mene boja i akrilni lak izađu do 1000 dinara. Negde ćete naći jeftinije, negde skuplje, negde bolju marku, negde neku koja vam neće odgovarati. Ono što je najbolje je, šetnja po gradu, istraživanje, malo surfovanja po netu. Čak i ja omanem ponekada pa izgubim ceo dan tražeći nešto ili nešto još dodatno, više tj. veću, raznovrsniju ponudu. To malo nervira jer bih ja čim mi nešto padne na pamet, da ja to odmah i nađem. Ali ne ide to tako, nažalost...

Ove stvari možete naći u svim farbarama u bilo kom gradu. Ako sam ja našla u jednom malom gradiću blizu mog sela, onda bi trebalo svaki gradić da ih ima. Što se marke tiče, možete bilo koju, u plastičnim kanticama, u limenim, kako god vama odgovara. Tu možete da zapisujete i da vidite koja marka vam odgovara, ne kao ja, kao muva bez glave i posle zaboravim šta mi je bilo dobro od koje marke.

Ako radite na stvarima koje će biti napolju, stalno na kiši, suncu, snegu..., onda je najbolje da koristite, kao završnicu, lak za brodove. To morate napolju raditi zbog isparavanja, nikako u kući.

Akrilne boje u manjim gradovima- jedino u knjižarama. Ako ih nemaju, možete iskoristiti tempere ili naručiti akrilne boje, dogovorite se sa ljudima koji rade u knjižari ili pronaći akrilne boje preko interneta (sada postoje razni sajtovi preko kojih možete svašta kupovati za hobi).

U Novom Sadu sam našla akrilne boje u knjižari "Nolit" preko puta Srpskog narodnog pozorišta i cena je oko 1200 dinara za celo pakovanje, ne sećam se tačne cene. I koliko se sećam, količina je i veća u odnosu na akrilne boje koje sam našla u JYSK radnji koje su bile na akciji (315 dinara), a mislim da su tu do 500 dinara kada nisu na akciji.

Četkice... U farbarama možete naći razne četkice i četke koje više odgovaraju za nanošenje boja i lakova na većim površinama. Manje četkice možete naći po knjižarama, po supermarketima, JYSK radnji, kod Kineza. Ima svih vrsta i oblika, možete obične koje se koriste za tempere u školi, koje koriste deca, možete kvalitetnije da potražite koje se koriste pre svega za akrilne boje jer imaju finija vlakna pa ne ostavljaju jak otisak četkice koje koriste deca za tempere. Možete i one za vodene bojice, i one su isto finje ako vam treba nešto za precizno i finije nanošenje bez otisaka.

Što se tiče upotrebe tempera, ako pravite nešto za sebe, to je sasvim OK da koristite, kao i da koristite belu boju za beton umesto bele tempere jer će vam ta bela tempera otići očas posla, pošto će vam trebati za toniranje boja.

Salvete možete naći po knjižarama, negde se prodaju po komad, negde na pakovanje (ovoga ima u knjižari "Copy Centar Papirnica" u Stražilovskoj ulici blizu stanice. Kao i po svim supermarketima, tamo imate celo pakovanje da kupite i slobodno čekajte akcije za salvete, papire. DM i Lilly radnje takođe imaju ukrasne salvete i akcije za iste. Živela sniženja :) Takođe i možete naći ljude koji bi da razmenjuju salvete. Pogledajte na fejsbuk stranicama, grupama, forumima, sajtovima... I krenite u razmenu i nemojte tugovati ako neku hoćete da zadržite za uspomenu, a ne da je iskoristite za dekupaž :) Ja sam neke zadržala i baš su mi divne :) A nekih imam na pretek i moram krenuti i ja u redovniju razmenu :D

Ako ima nekih pitanja, slobodno, ali slobodno pitajte, koliko god mogu pomoći ću :) Da i vi ukrasite vaš dom na vaš način, kako vama odgovara :)

4 коментара: